Top
Pelet kao najefikasniji energent za grijanje? - OLX blog
fade
8125
post-template-default,single,single-post,postid-8125,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Pelet kao najefikasniji energent za grijanje?

Pelet kao najefikasniji energent za grijanje?

Dostupnost, velika potražnja, ali i popularnost odlikuju energent pelet, koji je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina napravio pravu malu revoluciju što se tiče zagrijavanja domaćinstava.

Na ovu temu govori Helać Muhamed, ispred firme DRVOSJEČA, koja jedina u Bosni i Hercegovini posjeduje ENplus certifikat za distribuciju drvenog peleta.

Činjenica je da je drveni pelet u posljednjih par godina doživio dramatičan skok u potražnji čime je potražnja za drugim vrstama ogrijeva značajno opala. S obzirom da u ovoj branši poslujemo već preko 15 godina, podaci koje imamo nam govore da je, naprimjer, potražnja za ugljem opala za čak 80% nakon pojave peleta kao energenta za grijanje na našem tržištu.“.

Ovaj energent je, za relativno kratko vrijeme, došao u centar pažnje zbog ekonomičnosti, ali i jednostavnosti pri korištenju.

„Pelet kao energent ima više prednosti u odnosu na ostale energente. Automatika sagorijevanja stavlja pelet u rang sa lož uljem i plinom. Peći se automatski pale i gase, lahko postižu i lahko održavaju zadanu temperaturu, te imaju automatsko doziranje potrebne količine peleta.Ono što je možda čak i najvažnije, posebno u Kantonu Sarajevo a i drugim gradovima koji u zimskom periodu budu izloženi maglama koje su nastale zbog raznih zagađenja a između ostalog najveći „krivac“ za to je ugalj, jeste činjenica da pelet, zbog svoje izninme čistoće sagorijevanja, gotovo da nema nikakve emisije plinova u atmosferu te je stoga, pored toga što je najefikasniji energent za grijanje, i ekološki prihvatljiv.“, naglasio je Muhamed.

„Ono što je također dodatno uspjelo poboljšati rast popularnosti peleta kao energenta jesu i brojne subvencije koje su provele brojne organizacije te državne institucije. Tako su naprimjer prošle godine Vlada Kantona Sarajevo, UNDP BiH, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona te brojni drugi raspisali subvencije za fizička lica kojima su subvencionirali građane da zamjene svoje dosadašnje peći koje su grijale domaćinstva na druge energente, koji su ekološki manje prihvatljivi, sa pećima za pelet.“, napomenuo je Muhamed uz zahvalu navedenim organizacijama za njihov trud sa ciljem poboljšanja kvaliteta zraka te okoliša u našoj državi.

Kako se približavaju zima i niže temperature, očekuje se i rast potražnje za peletom, a tome u prilog ide i strah lokalnog stanovništva za kupovinu dovoljne količine peleta zbog ranijih praktično nepredvidivih zima. Poučeni tim iskustvom, građani su pohrlili u mnoge firme koje se bave distribucijom peleta, pa tako i u DRVOSJEČU.

Helać: Pelet kao energent ima više prednosti u odnosu na ostale energente.

Peleta imamo na stanju u svim našim podružnicama – Sarajevo, Mostar, Zenica, Banja Luka i Tuzla. Potražnja za našim peletom je uistinu velika, s obzirom da su kupci navikli da je naš pelet izvrsne kvalitete, a to je sve jer je upravo naša kompanija PRVA i JEDINA u BiH ENplus certificirana za krajnju distribuciju peleta do krajnjeg potrošača. Glavna teza našeg poslovanja jeste da smo odlučni u činjenici da svojim kupcima želimo pružiti samo najkvalitetniji pelet te nam je više bitno da su naši kupci zadovoljni našim peletom, a ne da samo što više količinski prodamo. Trenutno sarađujemo sa 3 fabrike peleta koje se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine a iz inostranstva po principu uvoza, a sve u nedostatku dodatnih kvalitetnih proizvođača u BiH, sarađujemo sa 2 fabrike – jedna iz Srbije a jedna iz Hrvatske . Posjedujemo sopstvenu laboratoriju za ispitvanje kakvoće peleta, te pored činjenice da zbog našeg certifikata moramo sarađivati samo sa ENplus proizvođačima garantirajući na taj način konstantan i izvrstan kvalitet peleta, moramo i svakodnevno vršiti analizu našeg peleta a o tome obavještavati krovnu kuću ENplus a u Briselu.“, poručio je Muhamed.

Standardizacijom peleta prema ENplus standardu rukovodi “Bioenergy Europe” odnosno EPC – Evropsko vijeće za pelet, a ENplus standard je jasno odredio koja vrsta sirovine može da ide u pelet, a definisani su i parametri kvaliteta peleta kojih se moraju pridržavati proizvođači, kao što su vlaga, mehanička čvrstoća, ostaci pepela, kalorijska vrijednost, prašina u peletu, ukupna gustoća, dimenzije i drugi hemijski parametri.

O samom peletu, ENplus organizaciji, te situaciji na tržištu BiH, govori i Goran Ivanović, jedini inspektor proizvodnje peleta u BiH te ujedno i trener proizvođača peleta ispred ENplus organizacije koja je nadležna za nadgledanje kvalitete peleta koji se stavlja na svjetsko tržište.

Ivanović: ENplus standardizacija kupcu pruža sigurnost u kvalitet peleta

ENplus certifikat obuhvata već tržište peletom u čitavom svijetu. Globalno tržište peletom je oko 40 miliona tona godišnje, dok je samo tržište EU već preko 13 miliona tona ENplus sertifikovanog peleta. ENplus je stvarni znak kvaliteta peleta. Vidjeli smo u prethodnom periodu da je kvalitet peleta u Bosni I Hercegovini često bio pod znakom pitanja. U trci za većom zaradom, određeni proizvođači su pelet proizvodili od često veoma loše sirovine odnosno drvenog otpada razne vrste. Sertifikovanje ENplus znakom podrazumjeva rigorozne kontrole kvaliteta peleta i svih procesa u njegovoj proizvodnji, skladištenju i isporuci krajnjim potrošačima. Te kontrole obavljaju akreditovani auditori sertifikacionih kuća kojima upravlja EPC – Evropsko vijeće za pelet. Mogu slobodno dati preporuku potrošačima da kupuju ENplus pellet jer će na taj način biti sigurni u kvalitet peleta i imaju mnogo veću mogućnost pritužbe na loš kvalitet peleta, ove pritužbe mogu dovesti do toga do suspenzije ili ukidanja sertifikata neodgovornim proizvođačima ili trgovcima. Mi, akreditovani ENplus auditori u kontrolama sertifikovanih organizacija posebnu pažnju posvećujemo pritužbama kupaca a te pritužbe se mogu poslati i direktno na adresu EPC – Evropskog vijeća za pellet kao organizacije koja upravlja ENplus sertifikatom.“, detaljno je pojasnio Ivanović.

Kako je pelet još uvijek, može se reći, novina u sektoru ogrijeva u Bosni i Hercegovini, mnogi nisu upoznati sa upravo veličinom i opsežnosti ENplus standarda te sigurnosti koju on nudi.

ENplus znak na vreći peleta podrazumjeva da je takav pelet proizveden samo od kvalitetne sirovine i na kvalitetnom postrojenju za proizvodnju peleta. Takav pelet je svakodnevno testiran na kvalitet u internim laboratorijama proizvođača i pored toga testiran je u akreditovanim laboratorijama sa područja Evropske unije. Dalje, nakon proizvodnje, prati se kako je pelet uskladišten, da li je zaštićen od nečistoća ili vlage. I na kraju kod trgovaca se prati sam način isporuke peleta, obuka vozača za dostavu, ispravnost vozila i sl. Sve ovo uglavnom nije u primjeni kod necertifikovanog peleta. Oni koji su koristili pelet za zagrijavanje domova sigurno su se susretali sa problemima sagorijevanja lošeg peleta, zatim sa formiranjem šljake u ložištu peleta, sa zaustavljenjem pužnice u kotlovima na pelet i sa gašenjem peći. Sam komformitet korištenja peleta, automatizam daljinskog ili vremenskog paljenja I gašenja je jedan od razloga zašto je pelet tako popularan. Potrošač očekuje da kad se vrati sa posla da je peć upaljena I da mu dom bude zagrijan a ne da se peć sama ugasi ili da mora prečesto čistiti peć. Sve su to stvari koje se kod ENplus certifikovanog peleta ne bi trebale dešavati.“ , naglasio je Ivanović.

 

Amer
Nema komentara

Objavite komentar