Top
Šta je zajedničko krompiru, patlidžanu i cigaretama? - OLX blog
fade
7567
post-template-default,single,single-post,postid-7567,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Šta je zajedničko krompiru, patlidžanu i cigaretama?

Odmah da razjasnimo: cigarete su štetne, duhanski dim šteti svima. Nikotin je sastavni dio biljke duhana,   a iako nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, izaziva zavisnost i svi znamo da nikotin ne trebaju konzumirati maloljetnici i senzitivne grupe poput trudnica.

Nikotin nije isto što i cigareta, iako se uglavnom poistovjećuje. Kao što je već pomenuto, nikotin je sastavni dio biljke duhana, ali treba znati da ga u manjim količinama ima i u patlidžanima i paradajzu. Nije bez rizika, adiktivan je, ali ono što cigarete čini toliko opasnim zapravo je proces sagorijevanja duhana i formiranja više od 6 hiljada jedinjenja od kojih su mnoga kancerogena. Nikotin nije jedan od njih.

Sve što ste htjeli znati o nikotinu, a niste smjeli pitati

 Odakle dolazi nikotin?

Geografski iz Južne Amerike, biološki – iz biljke. Preciznije: porodica biljaka solancaceae, poznatija kao pomoćnice, ali i biljke iz drugih porodica, kao što su celer i kelj.

Porodica pomoćnica uključuje paradajz, krompir, i patlidžan. Najpoznatija biljka iz ove porodice je duhan, iz roda nikotiniana.

 Kako sve unosimo nikotin u svoj organizam?

Pa gotovo svi koji u svojoj iskrani koriste pomenuto povrće.

Da bismo stavili u perspektivu količinu nikotina koju sadrži cigareta, to je oko 18,000 puta viša nego što ima krompir, ali samo se djelić toga prenese u dim cigarete. Šta to znači? Nikotin je prisutan u našoj prehrani u malim dozama. Istraživanje procjenjuje da ljudi svakodnevno pojedu oko 1,400ng nikotina u običnoj prehrani.

Ali to ne objašnjava zašto duhan i druge biljke uopće sadrže nikotin. Nikotin nastaje u korijenju biljke kada se dva hemijska spoja – piridin i pirolidin – spoje prije nego što se prenesu u lišće. Geni koje stoje iza ove kombinacije postoje u svim biljkama, ali vjeruje se da su genetska razmnožavanja u porodici pomoćnica dovela do proizvodnje nikotina.

 Da li je svako konzumiranje duhana i samim tim nikotina, isto?

Nove tehnologije i razvoj proizvoda omogućili su da se duhan konzumira bez sagorijevanja, dajući pušačima manje štetnu opciju u odnosu na cigarete. Za razliku od cigareta, uređaji koji zagrijavaju a ne sagorijevaju duhan isporučuju nikotinske doze bez štetnih efekata koje sa sobom nosi sagorijevanje.

Ko sve koristi nikotin?

I ljudi, ali da, i životinje, pa čak i druge biljke. Nikotin mnoge biljke koriste kao odbrambeni mehanizam od raznih predatora, a životinje koje se hrane tim biljkama opet koriste nikotin kako bi se one odbranile od svojih.

 Kamo dalje

Nikotin je prirodan spoj, i kao i sve stvari u prirodi, i njegova upotreba i odnos prema njemu treba biti pitanje balansa i pravilne, umjerene upotrebe, ali i informiranja o svim aspektima pojave. On postoji i izvan cigareta, i iako i kao takav izaziva ovisnost, on donosi i benefite, čak i u medicini jer je dio terapije za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest. A ako ima jedna stvar koju smo naučili iz istorije, to je da se često rješenje nalazi na mjestima gdje ga najmanje očekujemo.

Putem linka klikom OVDJE pronađite edukativni kviz.

Ukoliko uspješno odgovorite na pitanja, nagrađujemo vas sa 50 OLX kredita!

NAPOMENA: Kviz je završen zaključno s mjesecom decembrom i nije više aktuelan

 

Anesa
Nema komentara
  • veleprodaja12

    Popunio sam anketu , posle koliko vremena dopunjava se olx ?

    9 Decembra, 2020 at 14:12 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Maksimalno u roku od 72h će OLX kredit biti doznačen na Vaš profil, svakako pod uslovom da je anketa uspješno popunjena.

      Lijep pozdrav!

      10 Decembra, 2020 at 11:40 Komentariši
  • StarZ

    Hvala na dopuni LP

    10 Decembra, 2020 at 17:22 Komentariši
  • Kadet14

    Završio kviz nisam dobio olx kredit

    12 Decembra, 2020 at 23:27 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Kredit se ne doznačava automatski već maksimalno u roku od 72h. Naravno, pod uslovom da je anketa uspješno popunjena.

      Lijep pozdrav!

      14 Decembra, 2020 at 09:23 Komentariši
  • Dalibor

    Nikotin

    18 Decembra, 2020 at 22:21 Komentariši
  • Tidgiee

    Posljednje pitanje u kvizu se ne moze odgovoriti tacno. Tourettov sindrom nije spomenut u ovom clanku a u kvizu jeste. https://prnt.sc/w7aj6u

    21 Decembra, 2020 at 18:26 Komentariši
  • Mujic Hasan

    Uspješno popunio Anketu
    Nadam se da ce ubrzo biti dopunjen olx kredit. Lp

    24 Januara, 2021 at 18:24 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Navedeni kviz nije više aktuealan i završen je zaključno s mjesecom decembrom.

      Srdačan pozdrav!

      25 Januara, 2021 at 09:48 Komentariši

Objavite komentar