Top
Spremite vaše vozilo za zimsku sezonu na OLX.ba - OLX blog
fade
9367
post-template-default,single,single-post,postid-9367,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Spremite vaše vozilo za zimsku sezonu na OLX.ba

Dolaskom hladnijih mjeseci, kupovina zimskih guma je jedna od najvažnijih stavki koja vas očekuje u pripremi vašeg vozila za predstojeću zimsku sezonu. Stanje guma je ključna mjera koja je presudna za sigurnost saobraćaja.

 

Od 1. novembra do 1. aprila zimska oprema je obavezna, što znači da svako motorno vozilo mora imati zimske gume, a dobra guma je jedna od najvažnijih stvari na vašem automobilu i od nje zavisi kako vaša, tako i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

 

Trenutno, na OLX.ba možete pronaći više od 20 hiljada zimskih i all season guma.

Koje korake trebamo poduzeti kako bi naše vozilo pravilno pripremili za zimsku sezonu?

 

Sa dolaskom nove sezone dobro je obratiti pažnju na iduće stavke:

 

Prilikom kupovine zimskih guma bitno je imati na umu vaše potrebe poput: uslova vožnje, da li koristite automobil za gradsku vožnju, broj kilometara koje inače prelazite u zimskoj sezoni i sl.
Kupovina najskupljih guma na tržištu ne znači nužno da ćete imati najbolje zimske gume. Naravno, ukoliko ste u mogućnosti, kupovina novih guma je najbolja odluka za vaše vozilo.

Zimske gume imaju sastav gume koji ostaje mekan pri niskim temperaturama i visoko užlijebljenu šaru što osigurava optimalnu efikasnost u hladnim uslovima (suho, mokro, snježno ili ledeno). Prepoznatljive su po oznaci “pahuljice na planini” na vanjskoj strani gume. Zimske gume najbolje se ponašaju na temperaturi ispod +7 °C, što se obično podudara s razdobljem od sredine oktobra do sredine aprila, ovisno o vremenskim prilikama.

 

Primjer: 205/65 R15 94 H

 

205 – Širina gume (gazeće površine – protektora) u milimetrima.

 

65 – Profil gume (serija) – odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine gume (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 65% širine gume pri primjeni određene formule.

 

R – Označava radijalnu konstrukciju gume.

 

15 – Prečnik felge na koju se može montirati guma (u inčima – colima).

 

94 – Indeks nosivosti, koji pokazuje maksimalno opterećenje gume (po točku). Indekse nosivosti pogledati dolje u tabeli. Broj 91 znači da ova guma može izdržati maksimalnih 615kg opterećenja.

 

H – Indeks brzine guma. Slovna oznaka koja označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju.

Šta znači oznaka s kišnim oblakom i kategorijom od A do F na gumi?

 

Oznaka na gumama, poput simbola kišnog oblaka i kategorije od A do F, označava sposobnost gume za prianjanje na mokrim cestama. Ta informacija se mora navesti na svim gumama u prodaji u EU, pa tako i na našem tržištu. Svaka guma prolazi test kočenja pri brzini od 80 km/h na izuzetno mokroj površini, a dužina zaustavnog puta utvrđuje njenu kategorizaciju. 

 

Oznaka A označava da će guma zaustaviti vozilo unutar 28 metara

Oznaka B unutar 31 metra

Oznaka C unutar 35 metara

Oznaka E unutar 40 metara

Oznaka F unutar 46 metara

Kategorije D i G se rijetko koriste, iako se ponekad pojavljuju na gumama

 

Savjeti za sigurno skladištenje zimskih guma za iduću sezonu

Obilježite pozicije
Prije nego što krenete s izmjenom guma na vozilu, važno je označiti njihove pozicije. To se radi kako bi prilikom ponovnog postavljanja mogli zamijeniti stražnje i prednje gume. Prednje gume se obično troše brže i trebaju se redovno rotirati za podjednako kvalitetne performanse.

Operite gume

Prije skladištenja, operite gume kako biste uklonili prljavštinu i ostatke. Ako gume spremate bez felgi, operite ih dok su još na vozilu kako biste spriječili vlagu u unutrašnjosti guma. Ako ih spremate sa felgama, operite ih temeljito i uklonite kamenčiće te ih potom dobro osušite kako biste spriječili koroziju. Nakon pranja nemojte zaboraviti vratiti oznake pozicija.

Pregledajte gume

Obratite pažnju na svaki centimetar gume kako biste pronašli vidljiva oštećenja. Ako primijetite bilo kakve probleme, odmah ih sanirajte. Detaljan pregled može vam spasiti potencijalne probleme na cesti.

Skladištenje s felgama

Način skladištenja ovisi o tome imate li gume s felgama ili bez njih. Ako gume spremate zajedno sa felgama, složite ih vodoravno jednu na drugu, uz postavljanje novinskog papira između njih kako biste ih zaštitili. Gume bez felgi trebaju se skladištiti horizontalno, postavljene jedna do druge. Periodično rotirajte gume kako bi ravnomjerno rasporedili pritisak na gumama.

Odaberite pravi prostor

Bez obzira na način skladištenja, važno je da gume budu smještene u suhom i tamnom prostoru, bez izloženosti vlazi i suncu. Idealno je da temperatura bude ispod 35°C, a prirodna ventilacija je poželjna.

Izbjegavajte hemikalije

Pazite da u prostoriji za skladištenje nema hemikalija kao što su benzin, ulje ili sredstva za čišćenje, jer njihovo isparavanje može oštetiti gume.

 

Važno je obaviti i provjeru DOT oznake, koja nam govori o starosti gume i ukazuje na potrebu zamjene ako je guma prešla petogodišnju granicu. Također, ne zaboravite zabilježiti koliko je kilometara vaš komplet guma prešao tokom sezone. Rok trajnosti dobro čuvane gume je ukupno pređenih 35.000 do 50.000 km, ovisno o režimu vožnje, bilo da je riječ o autocesti ili gradskoj vožnji.

 

Ako trenutno nemate adekvatno rješenje za skladištenje vaših guma, mnogi autoservisi osim zamjene guma nude i uslugu skladištenja, poznatu kao “Hotel za gume”.

 

Ukoliko su vam gume HITNO potrebne, ne zaboravite uključiti filter “DOSTUPNO ODMAH” i pregledajte oglase koji su odmah dostupni. 

Zamijenite gume na vašem vozilu na vrijeme i osigurajte bezbijednu vožnju za nadolazeće zimske uslove. 

 

Vaš OLX.ba

Belma
Nema komentara

Objavite komentar