Top
Citroën slavi 90 godina modela Traction Avant - OLX blog
fade
9851
post-template-default,single,single-post,postid-9851,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Citroën slavi 90 godina modela Traction Avant

2024. godina donosi značajan jubilej za automobilsku industriju – 90 godina od lansiranja legendarnog Citroënovog modela Traction Avant koji je predstavljen 1934. godine. Ne samo da je u tom periodu bio simbol inovacije i napretka, već i postavio temelje za modernu automobilsku tehnologiju.

 

 

Inovacije i dizajn koji je inspirisao generacije

 

Citroën Traction Avant bio je prvi serijski proizveden automobil sa prednjim pogonom. U vrijeme kada su automobili imali zadnji pogon, ovo je bila prava tehnološka inovacija. Svojim revolucionarnim dizajnom, Traction Avant je postao sinonim za pouzdanost, udobnost i sigurnost na putu.

 

André Citroën, osnivač kompanije, imao je viziju da stvori automobil koji će biti ispred svog vremena. Tim inženjera predvođen André Lefebvreom i dizajnerom Flaminio Bertonijem uspio je da ostvari ovu viziju, kreirajući automobil koji je postao inspiracija mnogim budućim modelima.

 

Za razliku od tadašnjeg uobičajenog načina proizvodnje sa šasijom i karoserijom kao odvojenim dijelovima, Traction Avant je imao čeličnu samonosivu karoseriju. Ova tehnologija omogućila je smanjenje težine vozila, bolju dinamiku vožnje i efikasniju potrošnju goriva.

 

 

Uticaj na automobilsku industriju

 

Pogon na prednje točkove i samonosiva konstrukcija postali su standardi u industriji, a mnogi proizvođači su usvojili ove tehnologije u svojim modelima. Traction Avant je također bio jedan od prvih automobila koji je koristio hidraulične kočnice na svim točkovima, što je značajno unaprijedilo sigurnost vožnje. Njegov uspjeh pomogao je Citroënu da se pozicionira kao lider u industriji i postavio temelje za buduće modele kao što su DS i CX

 

Ukoliko ste fan Citroën vozila, istražite ponudu ovlaštenih prodavača na OLX.ba:

Belma
Nema komentara

Objavite komentar