Top
Korisnici OLX.ba donirali 369 doza krvi - OLX blog
fade
5406
post-template-default,single,single-post,postid-5406,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Korisnici OLX.ba donirali 369 doza krvi

blog_doniranje_krvi

Krv je lijek koji nije moguće proizvesti i jedini izvor tog lijeka je čovjek, a jedno doniranje krvi može spasiti do tri života

OLX.ba je, tokom mjeseca augusta, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH organizirao akciju doniranja krvi koja je rezultirala brojem od 369 donora.

“Raduje nas činjenica da je ideja za ovu akciju potekla upravo od OLX.ba. Prepoznali su značaj davalaštva i ovom akcijom dali su punu podršku i Zavodu , ali i darivaocima , te je ova akcija obradovala naše redovne darivaoce krvi a, u isto vrijeme potakla one građane koji do sada nisu darivali krv da to učine baš sad. Posebna važnost akcije je u tome što je realizovana u mjesecu augustu kada je najteže prikupiti dovoljan broj doza krvi. Ovim putem želimo se zahvaliti OLX.ba na podršci i angažmanu, koju su pružili kada je u pitanju davalaštvo krvi. Nadamo se da će ovaj primjer slijediti i druge organizacije i preduzeća” Maida Šalaga-Baždar Odsjek za promociju davalaštva.

Akcija je organizirana s ciljem podizanja svijesti kod građana o važnosti redovnog doniranja krvi, vrijednosti svake donirane doze krvi, te benefitima po zdravlje davaoca. Posebno je potrebno istaći da su se na nju odazvali korisnici iz cijele Bosne i Hercegovine, te gradova kao što su: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Gračanica, Banja Luka, Doboj, Orašje…

S početkom akcije, pozitivan primjer su bili i uposlenici OLX.ba stranice, koji su i sami donirali krv, te tako pomogli korisnicima da se odluče na ovaj humani čin.

Svakom od korisnika, donora, je, ovom prilikom, kao znak zahvale na OLX profil dopunjeno 500 OLX kredita (protuvrijednosti 50 KM).

„Vjerujemo da smo svojim primjerom ohrabrili građane BiH, utjecali na njihovu svijest o važnosti i vrijednosti dobrovoljnog darivanja krvi, te pomogli partnerima i drugim pravnim i fizičkim licima  idejom da i sami organiziraju ovakav vid društveno odgovorne akcije“, istakli su iz OLX.ba.

infografika_doniranje_krvi

Važno je napomenuti da je tokom ljetnog perioda najveća potreba za dobrovoljnim donorima i dozama krvi, ali ovakav vid akcije je izuzetno važan i za svaki drugi dan u godini.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Anesa
15 0 komentara
  • vojkan

    Vidim akcija je dobro završila , zamjeran jedino što prije niste najavili akciju jer jedan broj korisnika nije mogao da bude obuhvaćen akcijom to se naravno misli na stalne davaoce koji imaju periodu između davanja koja je za muškarce minimum 3 mjeseca a za žene 4 mjeseca tako da su bili u među peridu kada nisu u mogućnosti da daruju krv , mada stalnim davaocima to ništa ne znači jer oni ne daruju krv radi tih 500 kredita ali to može biti i “kontra efekat” da se ne prijave onda kada budete ponovo organizovali davanje ako to budete opet organizovali .
    Još jedna stvar primijetio sam da niste ništa ovjekovječili da se to vidi da je akcija bila i da ima neki trag o tome , neka fotka neki izvještaj sa terena , pa recimo davaoc koji vam se javio kao najmlađi , pa najstariji davaoc , djevojka koja se javila i tako u tom stilu , mislim da to niste baš korektno odradili moglo je bolje .
    Sve u svemu podržavam akciju i to je za pohvalu da ste to podržali s vaše strane koliko ste mogli da se dobrovoljno davanje krvi omasovi koliko je to moguće i pošto je ovo prvi put neke greške se mogu i oprostiti ali bi trebalo ipak to malo bolje i organizovati i propratiti .
    Pozdrav Vama i svim dobrovoljim davaocima krvi

    4 Septembra, 2019 at 12:18 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Hvala Vam na komentaru. Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH je u svojim prostorijama imao istaknutu obavijest o navedenoj akciji, kao i OLX.ba što je imao na svojim kanalima komuniciranja. S obzirom da se radi o ovako osjetljivoj temi koja podliježe i određenim zakonskim procedurama podatke o darivateljima nismo u mogućnosti objaviti javno, i dopunjavanje kredita smo vršili isključivo korisnicima koji su nam svoje podatke i potvrde samostalno poslali putem e-maila. S obzirom da smo jedna od rijetkih kompanija koja je samoinicijativno željela da pokrene ovu akciju i da se barem na neki način zahvali svim darivaocima (kroz davanje OLX kredita), smatramo da je ovo jedna i više nego pozitivna priča, a motiv za navedeno svakako ne treba biti nikakva protuvrijednost osim činjenice da znamo da darivanjem krvi možemo spasiti nečiji život.

      Srdačan pozdrav!

      4 Septembra, 2019 at 13:04 Komentariši
  • Kolins

    Bilo bi mnogo bolje da se davanje krvi organizovalo i u drugim zavodima a ne samo u Sarajevu. Dobrovoljni sam davaoc i ne bi mi bio problem otići do Zenice. Nadam se da ćete ovo ponovo organizovati, ali i drugima omogućuti da učestvuju u akciji, a da pri tome ne budu izloženi dodatnom trošku (gorivo, putarine, parkinzi…).

    4 Septembra, 2019 at 22:33 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Iz Vašeg komentara vidimo da niste pročitali članak. Naime iako je akcija napravljena u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, donirati se moglo na području cijele Bosne i Hercegovine, u Zavodu koji Vam je najbliži.

      Na akciju su se odazvali korisnici iz cijele Bosne i Hercegovine, a najviše iz gradova kao što su: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Gračanica, Banja Luka, Doboj, Orašje…

      Lijep pozdrav!

      5 Septembra, 2019 at 09:24 Komentariši
  • Kolins

    Poštovana, u obavjesti o vašoj akciji je naveden ovaj link http://www.ztmfbih.ba/akcije.php

    Pronađite mi na njemu termine za ostale gradove odnosno kantone. Ja ih na žalost nisam pronašao i stoga je moj doprinos izostao.

    5 Septembra, 2019 at 13:05 Komentariši
  • Kolins

    I nije fer da me pravite budalom. Članak sam naravno pročitao i u njemu je navedeno tačno ovo: Krv je moguće donirati u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH ili na jednoj od lokacija koju možete pronaći ovdje

    I dat je link upravo na sajt federalnog zavoda gdje su navedene lokacije po SARAJEVU i nigdje drugo, i to sam shvatio da je krv moguće dati samo na tim lokacijama.

    5 Septembra, 2019 at 13:14 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Na web stranici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH se nalazi link na kojem je moguće pronaći lokacije svih Zavoda http://www.ztmfbih.ba/tcfbih.php. Također na našem prvom blog članku https://blog.olx.ba/2019/07/31/donirajmo-krv-zajedno/, imali smo upite korisnika gdje je moguće donirati krv, i naši odgovori su bili na području cijele Bosne i Hercegovine. Akciju svakako u budućnosti planiramo ponoviti pa se nadamo da ćete tada moći učestvovati. Svaki darivatelj je bitan i motiv ne treba biti nikakva protuvrijednost, osim činjenice da nekome možemo spasiti život.

      Srdačno, OLX.ba!

      5 Septembra, 2019 at 14:04 Komentariši
  • vojkan

    Ispao je problem nepotrebno , što sam gore i naveo ali niste detaljno pročitali o čemu sam pisao o “pripremi za davanje krvi” . O čemu se radi pošto niste radili nikad na organizaciji tog tipa trebali ste kontaktirati ili Crveni krst ili neko od Društava dobrovoljnih davaoca krvi da vam objasne proceduru i kako se radi . Akcija vašeg tipa a ne onog kako to organizuje Crveni krst ili DDDK oni unaprijed obavijeste DDK da će akcija biti određenog datuma i po odazivu broja davaoca se dogovore sa transfuziom o tome koliko ljekara ide i koliko mjesta odnosno ležajeva za davaoce to je obično na 60davaoca jedan ljekar i tri klupe a za više dva ljekara i 4 ili 5 klupa dok u ovoj vašoj situaciji vi ste trebali da se informišeti u kojim sve gradovima u BiH imaju trnsfuziološke službe jer se krv ne može davati tako gdje neko želi nego samo u službama osposobljenim za to , znači popis gradova i gdje se ta služba nalazi tako da korisnici budu upućeni , nije problem sa stalnim davaocima oni su već upućeni u to i sistem kako to ide ali oni koji prvi put daju ili drugi ili treći nisu baš dobro upućeni u sve to i zato je trebalo to sve u propremi dobro odraditi i tome sam ja pričao u prvom članku . Akcija je u globalu dobro prošla za prvi put ali ako opet bude planirali da organizujete morate se posvetiti malo podrobnije pripremi svega . Nemojte shvatiti ovo kao kritiku nego kao mali putokaz kako se treba pripremiti i organizovati za ovako nešto što je humano i uzvišeno , i da je sreće bilo bi puno više dobrovoljnih davaoca krvi .

    6 Septembra, 2019 at 20:44 Komentariši
  • samir

    ja sam donirao 5.7.2019. redovni sam davalac sto mogu dokazati i iskaznicom 28 puta do sad darivao. nisam mogao ranije jer mi je tako vremenski ograniceno, lijepo sto je bil akcija i nagradjeni korisnici koji su darovali, na zalost ja sam ofulio za 5 dana.

    7 Septembra, 2019 at 16:20 Komentariši
  • Adis kaljun

    Dobio sam potvrdu kad sam darovo krv a neznam dopunit mozel objasnjenje kako dopunit

    19 Oktobra, 2020 at 09:53 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      E-mail sa uslikanom potvrdom je potrebno poslati na: akcija@olx.ba i treba da sadrži:

      – Korisničko ime OLX profila
      – Uslikanu potvrdu o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije od 01.10.2020.- 31.10.2020. godine.

      Lijep pozdrav!

      19 Oktobra, 2020 at 11:39 Komentariši
  • Adnan

    Poštovani, da li je moguće dobiti olx bodove ukoliko sam darovao krv 10ak dana prije olx akcije? Ja sam inace redovan darivaoc krvi i ucestvujem u akcijama darivanja svaki put kada me pozovu. Lijep pozdrav

    20 Oktobra, 2020 at 13:23 Komentariši
    • Anesa | OLX.ba

      Poštovani,

      Nažalost nije moguće. Vrijedi samo za doniranja u mjesecu oktobru.

      Lijep pozdrav!

      21 Oktobra, 2020 at 08:58 Komentariši
  • Martin

    Zna li netko hoće li biti Black Friday popusta na kupovinu OLX kredita? Je li bilo ranijih godina?

    20 Oktobra, 2020 at 17:41 Komentariši

Objavite komentar