Top
Benefiti korištenja OLX integrisane dostave - OLX blog
fade
5552
post-template-default,single,single-post,postid-5552,single-format-standard,eltd-core-1.2.1,flow-ver-1.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Benefiti korištenja OLX integrisane dostave

Kada smo prvi put uveli opciju integrisane dostave željeli smo kupcima i prodavačima olakšati i ubrzati sam proces kupoprodaje.

OLX integrisanu dostavu možemo opisati sa tri riječi: jednostavna, brza i sigurna. Sam proces je automatiziran i slanjem zahtjeva za kupovinom određenog artikla, kupac je nekoliko klikova daleko da on bude isporučen na njegova vrata.

U samim počecima, OLX integrisana dostava je podrazumijevala samo jednog partnera, kurirsku službu A2B. Trenutno, OLX brza integrisana dostava se može vršiti putem dvije partnerske – A2B i BH Post Express, a odabir istih zavisi od samih korisnika, odnosno od kupca ili prodavača.

Motiv za uvođenje novog partnera BH Post Express u januaru ove godine bio je da dodatno unaprijedimo ovaj segment i omogućimo našim korisnicima mogućnost odabira kurirske službe prilikom korištenja OLX integrisane dostave.

Da nam je ovaj segment jako bitan, pokazuje i istraživanje zadovoljstva korisnika koje smo uradili nakon prvih 6 mjeseci od uvođenja novog partnera BH Post Express.

Istraživanje je pokazalo visoko zadovoljstvo naših korisnika uslugom BH Post Express i zanimljivo je da je nivo zadovoljstva ujednačen kod sve tri pošte (BH Post Express / Pošte Srpske / Hrvatske Pošte).

Posmatrajući zbirno sve rezultate i postavljena pitanja, stekli smo dojam da su korisnici jako zadovoljni uslugom u globalu, a glavni razlozi su cijena i brzina usluge. Više detalja o ovom istraživanju pročitajte na linku ovdje.

Benefiti korištenja OLX integrisane dostave su višestruki, a mi ćemo u nastavku nabrojati one najvažnije:

  • Jednostavan proces narudžbe, klikom na započni narudžbu, počinje proces dostave
  • Prodavač prihvatanjem dostave automatski elektronskim putem angažuje dostavu, bez potrebe da poziva kurirsku službu i navodi detalje o dostavi
  • Prodavač ima mogućnost označavanja besplatnog slanja artikala (gdje cijenu dostave snosi prodavač) te odabira preferirane kurirske službe. “Besplatni artikli” su dodatno istaknuti u okviru pretrage na OLX.ba
  • U slučajevima kada kupac-primaoc plaća dostavu prodavač je zaštićen ukoliko primaoc ne preuzme artikal – isti se vraća, a troškove povrata preuzima OLX
  • Primaoc/kupac korištenjem integrisanog OLX sistema dostave ima mogućnost da ostavi dojam o prodavaču, bez potrebe da taj zahtjev bude prihvaćen od strane prodavača (opcija započni narudžbu) – za razliku od opcije “Kupi artikal” gdje kupac može ostaviti dojam tek nakon što prodavač ostavi svoj dojam, ili po isteku perioda od 10 dana
  • Za svaku uspješno realizovanu OLX brzu dostavu gdje prodavač snosi troškove dostave, nagrađujemo ga sa 30 OLX kredita
  • Za svaku uspješno realizovanu OLX brzu dostavu gdje kupac snosi troškove dostave, prodavača (pošiljatelja) nagrađujemo sa 10 OLX kredita, a kupca sa 20 OLX kredita
  • Broj zloupotreba OLX stranice prilikom korištenja OLX integrisane dostave je minimalan, a korisnici koji se odluče na isto budu sankcioniRani od strane OLX.ba administracije
  • Korisnici su prepoznali kvalitet i pouzdanost, kao i ozbiljnost projekta, te dostava bilježi rast od 10% svaki mjesec
  • Opcija “Pošalji artikal” je također jedan od benefita koji je dostupan odnedavno za korisnike OLX integrisane dostave – proces se odvija na način da prodavač šalje kupcu zahtjev za dostavom i kada kupac prihvati narudžbu počinje se odvijati automatizirani proces dostave. Navedena opcija odlična je pogodnost u slučajevima kada se kupac se snalazi na OLX.ba stranici i nije u mogućnosti da narudžbu artikla obavi pomoću opcije “Započni narudžbu”. Detaljnije o navedenom možete pročitati klikom ovdje
  • Sistem dojmova će uz pomoć OLX integrisane dostave uskoro biti unaprijeđen – dojmovi će biti vjerodostojniji nego putem opcije “Kupi artikal” jer to znači da je kupovina zaista i obavljena putem OLX.ba sistema.

Ukoliko želite saznati više detalja o funkcionisanju OLX integrisane dostave, dopuštene dimenzije pošiljke, te aktuelni cjenovnik posjetite ovaj link.

Ukoliko imate dodatnih upita, prijedloga i sugestija pišite nam u komentarima bloga, ili kontaktirajte OLX korisničku podršku klikom ovdje.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

Anesa
5 0 komentara
  • Radenko

    Što se tiče dojmova, artikl uredno poslat preko bh pošte isti dan a kupac čekao artikl 5 radnih dana i meni što nisam ništa kriv ostavlja negativno iskustvo na dostavu jer se odnosi dojam na dostavu zato što je artikl čekao 5 dana, zato mi se to ne sviđa, da ni kriv ni dužan zbog neodgovornosti bh pošte imam negativan za dostavu…

    22 Oktobra, 2019 at 11:46 Komentariši
  • Memomeman

    “”” Primaoc/kupac korištenjem integrisanog OLX sistema dostave ima mogućnost da ostavi dojam o prodavaču, bez potrebe da taj zahtjev bude prihvaćen od strane prodavača (opcija započni narudžbu) – za razliku od opcije “Kupi artikal” gdje kupac može ostaviti dojam tek nakon što prodavač ostavi svoj dojam, ili po isteku perioda od 10 dana””

    Ne znam kako ste ovo mogli napisati kad ocigledno ako se koristi olxova brza posta ja kao prodavac posaljem kupcu artikal i kad artikal dodje mogu izbrisati ili zavrsiti prodaju a da kupac uopste nije registrovan kao kupac . I da je sigurnije slanje od standarnog “kupi artikal” ne bih rekao . Bar klikom “Kupi artikal” zagarantovano mi je bar ostavljanje dojma ako me prevari dok kod koristenja olx brze poste prodavac moze artikal izbrisati ili zavrsiti prodaju. I kod koristenja “posalji artikal” kupac ima samo opciju da ostavi dojam za uslugu dostave.

    24 Oktobra, 2019 at 16:58 Komentariši
  • AirTools

    Nadam se da će u budućnosti kupac moći kupiti vise artikala u sklopku jedne dostave. Naprimjer 3 iste stavke ili 3 različite stavke.
    Desilo mi se da kupac klikne da kupi dva različita artikla, nakon čega sam odbio zahtjeve, jer koliko znam, kupac će biti dužan dva puta platiti dostavu, pa sam poslao privatnom kurirskom službom.
    Hvala
    LP

    25 Oktobra, 2019 at 14:33 Komentariši
  • AirTools

    Hvala vam na odgovoru,
    Pretpostavio sam da samo tako za sad to funkcioniše, iako nekad tesko objasniti kupcu sta, kako i zašto. Ali sve u svemu i to je korisna opcija za sad. U svakom slučaju nadam se skorom implementiranju kombinovane dostave, iako vjerujem da je to vrlo zahtjevan poduhvat.
    Svako dobro.
    LP

    26 Oktobra, 2019 at 22:52 Komentariši

Objavite komentar